Hobbit Hole Pipe

Hobbit Hole Pipe

“Looks great, smokes great, and has a earthly hobbit feel to it. Definitely a great price for a nice wood pipe. Takes me back to the days of the Shire!” – A happy customer

The original territory of the Shire was bounded on the east by the Baranduin River, on the north by uplands rising to the old centre of Arnor, on the west by the White Downs, and on the south by marshland south of the River Shirebourne. After the original settlement, hobbits also expanded to the east into Buckland between the Baranduin and the Old Forest, and (much later) to the west into the Westmarch between the White Downs and the Tower Hills.
The Shire was originally divided into four Farthings. The outlying lands of Buckland and the Westmarch were formally added after the War of the Ring.[5] Within the Farthings there are some smaller unofficial clan homelands: the Tooks nearly all live in or near Tuckborough in Tookland, for instance. A Hobbit surname often indicates where the family came from: Samwise Gamgee’s last name derives from Gamwich, where the family originated. Buckland was named for the Oldbucks (later called the Brandybucks).
The Shire is described as a small but beautiful and fruitful land, beloved by its inhabitants. The Hobbits had an extensive agricultural system in the Shire but were not industrialised. The landscape included small pockets of forest (again similar to the English countryside). Various supplies were produced in the Shire, including cereals, fruit, wood and pipe-weed.
“In a hole in the ground there lived a hobbit. Not a nasty, dirty, wet hole, filled with the ends of worms and an oozy smell, nor yet a dry, bare, sandy hole with nothing in it to sit down on or to eat: it was a hobbit-hole, and that means comfort.”
“ It had a perfectly round door like a porthole, painted green, with a shiny yellow brass knob in the exact middle. The door opened on to a tube-shaped hall like a tunnel: a very comfortable tunnel without smoke, with panelled walls, and floors tiled and carpeted, provided with polished chairs, and lots and lots of pegs for hats and coats – the hobbit was fond of visitors. The tunnel wound on and on, going fairly but not quite straight into the side of the hill – The Hill, as all the people for many miles round called it – and many little round doors opened out of it, first on one side and then on another. No going upstairs for the hobbit: bedrooms, bathrooms, cellars, pantries (lots of these), wardrobes (he had whole rooms devoted to clothes), kitchens, dining-rooms, all were on the same floor, and indeed on the same passage. The best rooms were all on the left-hand side (going in), for these were the only ones to have windows, deep-set round windows looking over his garden, and meadows beyond, sloping down to the river.

– J. R. R. Tolkien, The Hobbit

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s